Onze vizsla’s zijn op de eerste plaats huisgenoten en maken dan ook deel uit van ons dagelijks leven. We genieten elke dag van ze en ondernemen veel met ze. We gaan naar jachttrainingen en doen veldwerktraining. We nemen deel aan veldwedstrijden in binnen en buitenland. We gaan naar KNJV wedstrijden en ook naar een beperkt aantal shows. Verder gaan onze vizsla’s tijdens het jachtseizoen mee met de praktische jacht op kleinwild.
Als onze teven volwassen genoeg zijn en aan onze eisen voldoen wat betreft karakter, gezondheid, werk en bouw dan wordt er een eerste nest gefokt en misschien nog een tweede. Als we fokken proberen we vooral de veldwerkcapaciteiten te behouden. Vooral omdat deze eigenschappen in aanleg aanwezig moeten zijn en vooral ook omdat nu juist deze eigenschappen de vizsla tot de staande jachthond maken die hij behoort te zijn.
Shows bezoeken we zo minimaal mogelijk, omdat deze “miss verkiezing” erg afhankelijk is van de keurmeester op dat moment. Verder is op de meeste shows de concurrentie niet zo groot dat het ook een echte prestatie is om te winnen. We zien bij andere rassen wat het de fokkerij heeft gebracht, niets dan ellende.
Bent u op zoek naar een vizsla pup bedenkt u dan, dat u er de ouders met alle mooie schoonheidstitels er niet bij krijgt en ook dat een hogere prijs niet betekend dat de pup beter is dan die van een fokker die de gangbare prijs vraagt voor een pup.
Aan wollige teksten als ‘wij fokken de mooiste vizsla’s van het jaar’ heeft u niets. Dat kan een fokker immers nooit zeggen, in een nest van meerdere pups zitten als het goed is veel verschillende pups. Alle zullen ook verschillend uitgroeien, het is aan de fokker om de juiste pup bij de juiste mensen te plaatsen in overeenstemming met hun wensen en doel met de pup.
Het zal duidelijk zijn dat wij enkel fokken met een positief fokadvies van de Nederlandse Vizsla Vereniging. Ook houden wij bij het fokken een inteeltcoëfficiënt aan van minder dan 5% over 8 generaties, dit omdat wij van mening zijn dat dit de gezondheid van de pups ten goede komt.
De uiteindelijk uitkomst van een nest met een laag inteelpercentage is niet zo voorspelbaar als bij een nest met een hoger inteeltpercentage. Fokkers passen vaak inteelt toe omdat dit de homogeniteit ten goede komt en je eigenschappen goed vastlegt. Jammer genoeg worden hierdoor ook vaak zieke genen verdubbelt en krijg je dus meer erfelijke ziektes in je pups. Vaak zijn ze ook erfelijk belast met een beduidend slechter auto-immuun systeem wat leidt tot allerlei allergieën. Ook wordt de levensverwachting korter en de vruchtbaarheid neemt af.
Heeft u interesse in een pup van Szervusz vizsla bedenk dan dat wij onze pups het liefst plaatsen in gezinnen waar ook aandacht aan de Vizsla als jachthond wordt besteed. Na jarenlang ervaring met diverse Vizsla's kan ik wel stellen dat ze het meest gelukkig zijn als ze mogen jagen samen met de voorjager. Denkt u de uitdaging aan te willen gaan met een veeleisende Vizsla pup neem dan vooral contact met ons op.